Seks: Maak het verschil!

Al kijkend naar een aflevering van 40 dagen zonder seks raakte ik weer enthousiast over Gods ideeën over intimiteit. Juist door goed te kijken naar wat mensen zonder God van seks gemaakt hebben, weet ik weer dat dit niet is waar ik voor ga.

De jongens en meiden in het programma gaan vaak uit de kleren, maar je ziet ook dat ze tegelijk hun hart afgeschermd houden voor de ander. Ze ontdekken en 'bekenne' de ander, terwijl ze hun geheimen niet delen. Seks hebben, wordt een grote maskerade: een feestje tussen twee mensen die beide een masker dragen en hun hart niet aan elkaar durven laten zien. Zo wordt seks ook iets wat helemaal niet ontspannend werkt. Je moet ervoor op je tenen lopen en brengt je verder van jezelf af. Je bent lichamelijk intiem, maar met een muur om je hart. Zo kan het niet bedoeld zijn.

Ik (en jij dus ook!) heb de wereld wat te bieden door te vertellen (en te laten zien) wat Gods gedachten zijn over seksualiteit en intimiteit. Het belangrijkste verschil dat je in GOds naam kan maken, is laten zien dat seksualiteit en intimiteit bij elkaar horen. Als je daar voor gaat, heb je iets waar velen jaloers op zullen zijn. Want binnen die setting, zoals God het bedoeld heeft, is seks goed voor jezelf en voor je vriend(in).

De plaats voor seks
God heeft niet alleen seksualiteit bedacht, Hij heeft er ook een goede omgeving voor ontworpen. Liefde, trouwe en intimiteit vormen een geweldige setting voor seksualiteit. God doet geen half werk. Als Hij zoiets moois geeft als seks, zal Hij er ook een mooie plaats voor bedenken.

- Als God seks geeft, wil Hij je een plek geven waar je je veilig voelt. Zolaat je jezelf gaan in de armen van iemand die je liefheeft.
- Als God seks geeft, geeft Hij je een taal zonder waarmee je de kan vertellen wie hij of zij voor je is en wie jij voor die ander wilt zijn.
- Als God seks geeft, wil Hij je een setting geven waarin nieuw leven veilig en geliefd is.
- Als God seks geeft, doet Hij dat om mensen aan elkaar te verbinden.

Zó gaan seksualiteit en intimiteit samen op. Binnen een relatie van liefde en trouw is seksualiteit een geweldig middel dat God heeft gegeven om je relatie mee op te bouwen. Binnen die setting hoeft seks je niet verder van jezelf af te brengen. Juist binnen een relatie is seks  niet alleen heel lekker, maar ook heel 'nuttig'. Seks is een bijzondere manier om je naar elkaar te uiten, met elkaar te communiceren, de ander te laten genieten.

Geweldig toch, dat God wil dat we genieten én dat het ook nog goed voor ons is! Want Gods manier van genieten, gaat niet ten koste van iemand, maar verbindt mensen aan elkaar. Super natuurlijk dat degene voor wie je uit de kleren gaat, je kent, aanvaardt en trouw is. Dat is genieten voor jou en de ander!

God geeft seks
Genieten heeft dus alles te maken met iets wat je krijgt. Seks krijg je van God. God heeft seks bedacht, gemaakt en geeft het aan ons in een mooie relaite. Seks krijg van iemand die heel veel van je houdt, dat hij zichzelf helemaal aan je wil geven. Zoveel ben jij waard, dat iemand je dát (zichzelf) wil geven. Wat zul je je dan geliefd voelen. Dat is nou echt genieten.

Dat is wel wat anders dan seks in de wereld om je heen. Daar is seks helemaal niet iets wat je krijgt, maar iets wat je 'neemt'. Maar alles wat je neemt, dat maakt je alleen maar hebberig. Je verliest de ander uit het oog, en het gaat alleen maar om je eigen genot. Je wilt telkens meer en meer en je raakt er eigenlijk aan verslaafd.

Die verslaving zie je ook in het programma 40 dagen zonder seks. Het blijkt voor de jongeren knap lastig te zijn géén seks te hebben. (Zo moeilijk hebben ze het overigens nog niet hoor. In de Engelse versie No Sex Please, we're teenagers moeten de deelnemers het vijf maanden zonder seks stellen). Dat valt telkens weer op: die jongeren worden er helemaal niet blij van om zo onbeperkt seks te hebben. Wanneer ze seks willen, 'nemen' ze het. Maar als je zelf iets 'neemt', kan je dat genot geven, maar je kan je er niet door gewaardeerd of geliefd voelen. Ze kunnen helemaal niet echt genieten van een gezellig avondje uit. In plaats van te genieten van vrienden en de gezelligheid, zijn ze alleen maar bezig met 'hoe krijg ik een meisje (of jongen) in bed'. Dat geeft meer eenzaamheid dan wanneer je aandacht hebt voor je vrienden. Er blijft weinig over om echt van te genieten.

Wat jij kunt doen
Het is me best vaak gezegd: 'Jij hebt pecht dat je geen seks mag hebbn tot je getrouwd bent. Je bent gevangen in een paar regeltjes van de kerk.' En op sommige momenten denk je dan wel: 'Tja, het is wel lang wachten.' En toch, toch ben ik nooit echt jaloers geweest op mensen die niet gevangen leken in die regeltjes. Wij hebben iets veel mooiers.

Het is niet altijd simpel trouwens. Je zegt soms 'nee', terwijl het heel normaal lijkt om 'ja' te zeggen. Bijvoorbeeld tegen seks, wanneer je nog niet getrouwd bent. En soms zeg je 'ja' waar anderen 'nee' zeggen. In een serieuze relatie wil je bijvoorbeeld nog steeds voor de ander gaan, ook als het soms moeilijk wordt. Gods manier van leven houdt altijd diep rekening met de ander. Het gaat niet alleen om jou, maar het gaat ook om het geluk van de ander met wie je samenleeft. Oké, dat kost soms wat, maar dat is wel waar ik voor wil kiezen.

Ik ben ervan overtuigd dat seks datgene is waar je van mag dromen en naar uit mag zien. Maar seks is en blijft iets dat ik krijg van God. Dat betekent inderdaad ook wáchten tot je het krijgt. Maar als God zegt dat het 'goed' is, vertrouw ik erop dat dat het wachten waard is.

Ik denk dat wij iets hebben waar onze vrienden en vriendinnen heel jaloers op kunnen zijn: schitterende dromen. Geen dromen waardoor we elke week onszelf gevangen voelen in onze eigen verlangens, maar dromen om onszelf aan een ander te mogen geven en om zelf echt geliefd te zijn. Daar verlangen veel mensen naar in deze wereld, ook jouw vrienden en vriendinnen. En weet je wat het belangrijkste is? We hebben niet alleen schitterende dromen, we hebben een Gód die die dromene wil vervullen. Dank U wel, God!

Ilonka Terlouw en Tiemen Westerduin

In: Cruciaal, jongerenblad van de HGJB, jaargang 5 (2007/2008), nummer 8.