Theologie

Doctoraalstudie
Mei 2007 ben ik afgestudeerd in de theologie. Als hoofdvak heb ik gekozen voor 'Exegese Oude Testament'. Vanaf het begin van de studie was duidelijk dat mijn hoofdvak een Bijbels vak zou zijn. De Bijbel was al jaren de grootste passie in mijn leven, en het aantal studie uren dat ik daarin stak was bijna meer dan in mijn studie aan het University College. Zoals veel gelovigen had ik het verlangen om de Bijbel in de grondtalen te kunnen lezen en daarom ging ik in 2001 theologie studeren. Na een enkel college was ik er niet meer weg te slaan.

Predikantenopleiding
En nu dan afgestudeerd. En dat ook nog maal twee. Naast de doctoraal opleiding  theologie (Universiteit van Utrecht) heb ik ook de predikanten opleiding gevolgd. Dit is opleiding die gedeeltelijk tijdens, gedeeltelijk na de doctoraalstudie door de Prostestantse Theologische Universiteit wordt aangeboden. Tijdens deze studie verkrijg je een preekconsent waardoor je in de PKN mag voorgaan. In mei heb ik ook deze predikanten opleiding afgerond.

Dan ben ik nu dus dominee? Nee - dat weer niet. Ik krijg pas de titel 'ds' van dominee als ik in een gemeente ingezegend word. Pas dan sta je in het ambt en ben je dominee. Tot die tijd mag ik wel preken omdat ik een preekconsent heb, maar ben ik geen predikant, maar gewoon 'mevrouw' of 'doctorandus' Terlouw. En dat blijf ik in ieder geval tot ik onderstaande baan heb afgerond. Of ik me daarna beroepbaar stel, dat is een vraag van dan.

Promotie
Afgestudeerd, maar toch weer niet uitgestudeerd. Sinds september ben ik weer aan de studie en nog steeds theologie. Ik ben werkzaam als promovendus aan de Protestants Theologische Universiteit. Praktisch gezien is het een betaalde baan met een aanstelling voor 4 jaar, inhoudelijk doe ik theologisch onderzoek. Ik ben echter niet langer bezig met het Oude Testament. Ik ben nu bezig op het vakgebied van de praktische theologie en ben aan het studeren wat het hebben van een 'persoonlijke relatie met Jezus' inhoudt. Daarvoor duik ik de literatuur in, de Bijbel, maar ook de gemeente. Door interviews met gelovigen hoop ik iets meer te gaan begrijpen van de dynamiek van geloven.

 • Goede doelen

  'Zoek liever eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid'
  Matteus 6:33

  Compassion!
  Voor we trouwden, hadden wij al een kind: 5 jaar is hij en hij heet Alejandro. We ontvangen vaak brieven van hem en zijn familie.
  De 'wereld' redden? Kan dat, al die duizenden kinderen? 'JA', zegt Compassion. Hoe dan? Gewoon: een-voor-een.

  Donorregister.nl
  Ben jij al donor?

  De Voedselbank
  Afgelopen keer tijdens de inzamelingsactie: wasmiddel in de Bonus! Yes! De verkoper keek raar op van de hoeveelheid die wij inkochten. Zo leuk is shoppen zelden.